niedziela, 27 stycznia 2013

Rolada schabowa z orzechami, morelami i śliwkami

Mój pomysł na niedzielny obiad. Z ziemniakami i zieloną sałatą to kulinarna poezja :)



Składniki:

ok. 1 kg schabu bez kości
20 dag mielonego mięsa (łopatka)
10 dag orzechów włoskich
4 morele suszone
4 śliwki suszone
2 łyżki przyprawy do mięsa
1 jajko
3 łyżki oleju

Schab rozciąc na płaty o grubości 1 cm. Rozbic je. Mięso nasmarowac z obu stron olejem oraz natrzec przyprawą. Do mięsa mielonego wbic jajko, dodac posiekane orzechy i pokrojone na mniejsze części suszone owoce. Przyprawic. Płaty poukładac na blacie, jeden obok drugiego (mogą lekko na siebie nachodzic) w kształcie prostokąta. Na płat mięsa nałożyc i równomiernie rozprowadzic nadzienie z mięsa mielonego. Ciasto zwinąc, związac dobrze nicią. Tak przygotowaną roladę możemy trzymac w lodówce całą noc, a nazajutrz nalezy wstawic do pieca na godzinę i obiad gotowy.


7 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie mięsne rolady :) Orzechy i morele, bardzo smacznie! Takie nadzienie musi smakować świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trzeba przyznać,że wygląda obiecująco. Numer 1 do wypróbowania w tym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszny obiadek:) ciekawie nadziana:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ty potrafisz czarować w kuchni, wygląda przepysznie, pozdrawiam cieplutko :-).

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczna! Nigdy nie robiłam mięsnej rolady, a Twoja kusi, oj kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie przepadam za takimi dodatkami w mięsie, ale wygląda rewelacyjnie i ta skórka taka przypieczona mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. mm już mi tu pachnie przed monitorem tym pieczonym schabikiem! ;)

    OdpowiedzUsuń