Składniki:
ok. 1 kg schabu bez kości
20 dag mielonego mięsa (łopatka)
10 dag orzechów włoskich
4 morele suszone
4 śliwki suszone
2 łyżki przyprawy do mięsa
1 jajko
3 łyżki oleju
Schab rozciąc na płaty o grubości 1 cm. Rozbic je. Mięso nasmarowac z obu stron olejem oraz natrzec przyprawą. Do mięsa mielonego wbic jajko, dodac posiekane orzechy i pokrojone na mniejsze części suszone owoce. Przyprawic. Płaty poukładac na blacie, jeden obok drugiego (mogą lekko na siebie nachodzic) w kształcie prostokąta. Na płat mięsa nałożyc i równomiernie rozprowadzic nadzienie z mięsa mielonego. Ciasto zwinąc, związac dobrze nicią. Tak przygotowaną roladę możemy trzymac w lodówce całą noc, a nazajutrz nalezy wstawic do pieca na godzinę i obiad gotowy.
Uwielbiam takie mięsne rolady :) Orzechy i morele, bardzo smacznie! Takie nadzienie musi smakować świetnie :)
OdpowiedzUsuńTrzeba przyznać,że wygląda obiecująco. Numer 1 do wypróbowania w tym tygodniu :)
OdpowiedzUsuńpyszny obiadek:) ciekawie nadziana:)
OdpowiedzUsuńTy potrafisz czarować w kuchni, wygląda przepysznie, pozdrawiam cieplutko :-).
OdpowiedzUsuńFantastyczna! Nigdy nie robiłam mięsnej rolady, a Twoja kusi, oj kusi :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za takimi dodatkami w mięsie, ale wygląda rewelacyjnie i ta skórka taka przypieczona mniam :-)
OdpowiedzUsuńmm już mi tu pachnie przed monitorem tym pieczonym schabikiem! ;)
OdpowiedzUsuń