środa, 16 stycznia 2013

Szynka w glazurze miodowej

Bardzo dobry, syty obiad. Mięso podałam z ziemniakami. Polecam.


Składniki:

800 g szynki wieprzowej (w kawałku)
1 łyżka miodu
3 marchewki
liśc laurowy
5 ziaren ziela angielskiego
sos sojowy
olej
sól, pieprz

Mięso opłukac, oprószyc solą i pieprzem, obsmazyc ze wszystkich stron na złoto na rozgrzanym oleju. włożyc do garnka, dodac liśc laurowy, ziele ang. oraz obrane marchewki przekrojone wzdłuż. Dusic pod przykryciem aż mięso będzie miękkie ( podlac niewielką ilością wody). Miód rozmieszac z łyżeczką sosu sojowego i odrobiną wody. Wyjąc mięso i marchewki z garnka, ułożyc na blasze, posmarowac glazurą, wstawic na 15 minut do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni. Przed podaniem pokroic w plastry. Podawac z sosem z duszenia, obłożone marchewkami.

   


2 komentarze:

  1. uwielbiam pieczenie, bo można zrobić z nich pyszny obiad z sosem, ale równie dobrze wykorzystać jako wędlinę na kanapki:)

    OdpowiedzUsuń