Składniki:
800 g szynki wieprzowej (w kawałku)
1 łyżka miodu
3 marchewki
liśc laurowy
5 ziaren ziela angielskiego
sos sojowy
olej
sól, pieprz
Mięso opłukac, oprószyc solą i pieprzem, obsmazyc ze wszystkich stron na złoto na rozgrzanym oleju. włożyc do garnka, dodac liśc laurowy, ziele ang. oraz obrane marchewki przekrojone wzdłuż. Dusic pod przykryciem aż mięso będzie miękkie ( podlac niewielką ilością wody). Miód rozmieszac z łyżeczką sosu sojowego i odrobiną wody. Wyjąc mięso i marchewki z garnka, ułożyc na blasze, posmarowac glazurą, wstawic na 15 minut do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni. Przed podaniem pokroic w plastry. Podawac z sosem z duszenia, obłożone marchewkami.
uwielbiam pieczenie, bo można zrobić z nich pyszny obiad z sosem, ale równie dobrze wykorzystać jako wędlinę na kanapki:)
OdpowiedzUsuńale soczysta, az ślinka leci ;)
OdpowiedzUsuń