niedziela, 20 stycznia 2013

Sałatka meksykańska

Przepis na tę sałatkę znalazłam tutaj. Jest pyszna, nieco ostrawa, dodatkowo podrzuciłam do niej coś od siebie. Uważam , że przyprawa do chili con carne ma tu uzasadnione zastosowanie. Polecam :)


Składniki:

2 wędzone udka z kurczaka (dałam 4 tzw. kęski piwne)
1 por (biała częśc)
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 czerwona papryka
3 łyżki majonezu
3 łyżki ketchupu
sól, pieprz
przyprawa do chili con carne (według uznania)

Pora drobno posiekać, przełożyć do miski, wymieszać ze szczyptą soli i odstawić.
Z udek oddzielić mięso od kości, pokroić na kawałki. Kukurydzę i fasolkę osączyć na sicie.
Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać razem.
Sos: Wymieszać majonez z keczupem, doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą chili. Polać sałatkę, dokładnie wymieszać, przykryć i włożyć do lodówki na kilka godzin celem „przegryzienia się”.

9 komentarzy:

  1. Robię całkiem inną, z chęcią spróbuję Twojej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajny i prosty przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie sałatki, szkoda że nie masz obserwatorów :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Sałatka rewelka:) Właśnie ją wcinamy na kolację:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiolciu, cieszę się bardzo, polecam też inne :)

    Mała kuchareczka - pomyślę nad tym. Nie znam jeszcze wszystkich funkcji. Muszę to ogarnąc :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolejna sałatka, którą zapisuję od Ciebie. Kiedy mam ochotę na coś nowego - sałatkowego, zawsze zaglądam na Twój smaczny blog. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  7. zrobiłam - wyszła pyszna!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam takie sałatki <3

    OdpowiedzUsuń