Składniki:
50 dag ziemniaków
35 dag śledzi (np. matiasy w oleju)
4 jajka
1 puszka czerwonej fasolki
12 dag czerwonej cebuli (1 średnia)
12 dag jabłka (1 średnie)
2 ząbki czosnku
6 łyżek majonezu
4 łyżki musztardy
kilka kropli soku z cytryny
majeranek
sól
pieprz
szczypiorek
Ziemniaki umyć, ugotować w skórce, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Śledzie zalać zimną wodą i moczyć przez około 1 godzinę. Następnie opłukać, osączyć i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Czerwoną fasolkę osączyć z zalewy. Czerwoną cebulę i jabłko pokroić w kostkę. Czosnek obrać i zmiażdżyć.
Do miski przełożyć ziemniaki, śledzie, jajka, czerwoną fasolkę, czerwoną cebulę, jabłko i czosnek. Dodać majonez, musztardę, kilka kropli soku z cytryny i szczyptę majeranku. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wierzch sałatki posypać szczypiorkiem.
Gotową sałatkę włożyć do lodówki do schłodzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz