środa, 2 stycznia 2013

Krajanka orzechowa

Najlepsze ciasto jakie jadłam w święta. Absolutne niebo w gębie :) Nie było osoby, której by nie smakowało. Polecam, polecam, polecam!!! Ja na pewno powtórzę wypiek jeszcze kilka razy, aż mi się znudzi :] Przepis znalazłam u Edysi, cytuję za nią.

Składniki:

Ciasto:
120 g margaryny
200 g cukru pudru
3 krople aromatu waniliowego
szczypta soli
2 jajka
300 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
1 budyń o smaku waniliowym
400 ml mleka
280 g masła
250 g orzechów włoskich
1/2 tabliczki czekolady gorzkiej

Margarynę utrzeć mikserem z 4 łyżkami cukru, aromatami, solą i jajkami. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę o wymiarach 37x22 cm i wstawić do nagrzanego do 180 st.C. Piec 30 minut.
Budyń ugotować w mleku, przykryć garnek folią spożywczą i ostudzić. Zimny budyń utrzeć ze 140 g miękkiego masła. Masę wyłożyć na ostudzone ciasto.
Resztę masła rozpuścić, dodać pozostały cukier mieszać aż się rozpuści. Wsypać posiekane orzechy, podprażyć. Lekko ostudzić i wyłożyć na masę budyniową. Lekko docisnąć.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, zrobić kratkę na cieście.
Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz