poniedziałek, 31 grudnia 2012

Sałatka śledziowa

Absolutnie przepyszna sałatka śledziowa. Moim zdaniem najlepiej smakuje na drugi dzień, albo nawet i po dwóch dniach od zrobienia.

Składniki:

1/2 kg filetów śledziowych
1 por
1 połówka średniej cebuli
1 winne jabłko
3 ogórki kiszone
15 dag żółtego sera
pieprz
majonez

Filety śledziowe moczymy (około 2 godzin). Kroimy je w kostkę. Pora kroimy w krążki, cebulę w kostkę, nieco solimy i odstawiamy na parę minut. Jabłko obrac i zetrzec na oczkach grubej tarki. Ser także zetrzec na grubych oczkach. Ogórki kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy, łączymy z majonezem, doprawiamy pieprzem.


1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie sałątki :-) ja robię bardzo podobną, ale bez sera, m usze spróbować z jego dodatkiem jak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń