Składniki:
1 kg dyni
300 g cukru
2 pomarańcze
1 cytryna
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
Pokrojoną w kostkę dynię przełożyc do jakiegoś naczynia, zasypać cukrem. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny, aż dynia wypuści sporą ilość soku.
Pomarańcze i cytrynę obrać, drobno pokroic (dośc dokładnie obrałam z białej części), dodać do dyni razem z przyprawami. Zagotować i gotować bez pokrywki aż większość płynu odparuje a dynia przybierze postać papki.
Słoiki wyparzyć, przelać konfiturę, dobrze zakręcić. Odstawić.
Skarbie narobiłaś tych słoiczków dużo? Z chęcią spróbowałabym :)
OdpowiedzUsuńMoja koleżanka robiła taki dżem, jest na prawdę pyszny polecam :-)
OdpowiedzUsuńja też mam przed nim opory, ale skoro polecasz.. może warto go zrobić ;)
OdpowiedzUsuń