czwartek, 13 grudnia 2012

Tarta cytrynowa

Ta tarta jest baaaardzo cytrynowa. Krem jest kwaśno - słodki, mocno cytrynowy, pyszny. Ciasto wszystkim smakowało, także polecam :) O tej porze roku większa dawka witaminy C wskazana!

Składniki:

Ciasto:
1 szklanka mąki krupczatki
3/4 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
3 żółtka

Masa:
6 cytryn
8 jaj
1 i 1/2 szklanki cukru
1 szklanka śmietany kremówki

Ciasto: Masło utrzec, dodac przesieny cukier puder, zółtka oraz mąkę. Wyrobic na jednolitą masę. Ciasto wstawic do lodówki na 20 minut. Tortownicę wysmarowac masłem i oprószyc mąką, wyłożyc nią ciasto (dno oraz boki). Wstawic do mocno nagrzanego piekarnika (200 stopni), piec 15 minut. Wyjąc i wystudzic.
Masa: Cytryny umy, skórkę zetrzec, nastepnie owoce przepołowic i wycisnąc z nich sok. Do misy wlac sok, dodac skórkę, jaja, cukier i śmietanę, dokładnie wymieszac (pomogłam sobie mikserem). Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję, przelac ją do tortownicy z ciastem i wstawic do rozgrzanego piekarnika (200 stopni). Piec 40 minut, po czym wyjąc i przestudzic. Posypac cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz