Składniki:
skórka z 6 pomarańczy
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
Skórkę z dobrze wyszorowanych pomarańczy namoczyć w zimnej wodzie. Moczyć przez 3 dni (codziennie zmieniać wodę na świeżą). Odsączyć. Dokładnie wyciąć ostrym nożem białą część skórki. Pokroić skórkę (samą wierzchnią pomarańczową część) w kosteczkę. Z wody i cukru zrobić syrop. Wrzucić w niego skórkę i smażyć na małym gazie często mieszając aż cały syrop odparuje, a skórka będzie miękka i nasiąknięta cukrem. Najlepiej smażyć ok. 30 minut, odstawić na kilka godzin i ponownie smażyć 30 minut. Przełożyć skórkę do wyparzonych i suchych słoiczków.
wszystko co domowej roboty jest super!
OdpowiedzUsuńprezentuje się znakomicie.