środa, 12 grudnia 2012

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Święta tuż tuż, więc zabrałam się za przygotowanie kandyzowanej skórki z pomarańczy. Przyda się na pewno przy wyrobie sernika czy piernika.

Składniki:

skórka z 6 pomarańczy
1 szklanka wody
1 szklanka cukru

Skórkę z dobrze wyszorowanych pomarańczy namoczyć w zimnej wodzie. Moczyć przez 3 dni (codziennie zmieniać wodę na świeżą). Odsączyć. Dokładnie wyciąć ostrym nożem białą część skórki. Pokroić skórkę (samą wierzchnią pomarańczową część) w kosteczkę. Z wody i cukru zrobić syrop. Wrzucić w niego skórkę i smażyć na małym gazie często mieszając aż cały syrop odparuje, a skórka będzie miękka i nasiąknięta cukrem. Najlepiej smażyć ok. 30 minut, odstawić na kilka godzin i ponownie smażyć 30 minut. Przełożyć skórkę do wyparzonych i suchych słoiczków.  


1 komentarz: