sobota, 15 grudnia 2012

Śledzie z pieczarkami w pomidorach

Absolutnie pyszne, cudowne i banalne w przygotowaniu danie. Pierwszy raz je robiłam i bardzo nam posmakowały. Przepis znalazłam tu, ale nieco zmieniłam proporcje.


Składniki:

1 kg filetów śledziowych solonych
1 kg pieczarek
1/2 kg cebuli
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
1/2 szkl. oleju
1/3 szkl. octu
1/2 szkl. cukru
liśc laurowy
ziele angielskie
1 łyżeczka słodkiej papryki

Śledzie namoczyc około 30 minut. Pieczarki pokroic w kostkę, podsmażyc wraz z posiekaną cebulą na oleju. Następnie do farszu dodac ocet, cukier, koncentrat, paprykę, liśc laurowy oraz ziele angielskie. Wszystko dusic do miekkości ok. 15 minut. Zalewę przestudzic, dodac do nie pokrojone na 1 cm paski śledzie. Włożyc do lodówki. Najlepsze moim zdaniem na drugi dzień.

3 komentarze:

  1. uwielbiam śledzie! ale taka wersja? zaskakujesz :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam śledzie, ale z pieczarkami nie robiłam, wyglądają bardzo zachęcająco :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam ryby w pomidorach, fajny pomysł na śledzie ;)

    OdpowiedzUsuń