niedziela, 16 grudnia 2012

Snickers

Nie ma co ukrywac, ciasto jest pracochłonne, ale efekt "słodki". Odpowiada nam smak i wygląd :) Myślę, że w okresie przedświątecznym można się ukryc na dłuższą chwilkę w kuchni i zaserwowac taki smakołyk swoim najbliższym.

Składniki:

Ciasto:
55 dag mąki pszennej
2 jajka
1/2 kostki margaryny
5 łyżek mleka
2 łyżki miodu
22 dag cukru
1 łyżeczka proszku do piecz.1 łyżeczka sody

Masa orzechowa:
30 dag posiekanych orzechów włoskich
11 dag cukru
1/2 kostki masła lub margaryny
2 łyżki miodu

Masa budyniowa:
1 budyń waniliowy
375 ml mleka
1/2 kostki masła
2 łyżki cukru

Ponadto:
1 puszka kajmaku
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

Ciasto: Mleko, miód, cukier i margarynępodgrzac do całkowitego rozpuszczenia składników. Do ostudzonej masy dodac mąkę, proszek, sodę i jajka. Zagnieśc ciasto i podzielic na trzy części. Piec każdą ok. 15-20 minut. Ostatnią częśc piec już z masą orzechową.
Masa orzechowa: Miód, cukier, margarynę rozpuścic, dodac orzechy, chwilkę podprażyc.
Masa budyniowa: Ugotowac budyń na mleku wraz z cukrem. Ostudzic. Zmiksowac masło, małymi porcjami dodawac do niego budyń.
Układanie warstw ciasta. Ciasto - masa kajmakowa - ciasto - dżem - masa budyniowa - ciasto z orzechami. Snickers najlepiej smakuje na drugi dzień.


4 komentarze:

  1. pięknie wygląda to ciasto! aż ślinka cieknie :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekłam w poprzedni weekend :) ale bez kajmaku i dżemu, fajny pomysł, dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka dawno nie robiłam tego ciasta, ale to za sprawa tego, że ostatnio nie miałam na drzewie orzechów :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. jedno z ulubionych ciast:)
    ale powiem szczerze przekładanego dżemem jeszcze nie jadłam, musi fajnie łamać słodki smak ;) - do wypróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń