Bardzo świąteczne ciasto, dlatego kiedy pierwszy raz zobaczyłam je na mojewypieki od razu wiedziałam, że będzie przysmakiem z te święta. Przepyszne, bardzo łatwe do przygotowania i przecudnie wygląda. Przepis cytuję za autorką. Zarówno ciasto, jak i blog Moje wypieki serdecznie polecam.
Składniki:
Spód:
190 g ciastek digestive
30 g masła
Tortownicę o średnicy 22 - 23 cm wyłożyć szczelnie folią aluminiową. Pokruszyć ciastka digestive lub zmiksować blenderem. Masło rozpuścić, wymieszać z herbatnikami. Gotową masą wyłożyć tortownicę. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa:
80 dag sera twarogowego
4 jajka
1 łyżka budyniu waniliowego
150 g cukru
3 łyżki kaszy mannej
75 g miękkiego masła
16 g cukru waniliowego
250 g pierniczków (użyłam alpejskich z nadzieniem śliwkowym)
kilka kropel aromatu rumowego
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Następnie partiami dodawać ser twarogowy, dalej miksując. Dodać masło, budyń w proszku, kaszę manną i aromat rumowy. Zmiksować do gładkości.
Białka ubić na sztywną pianę. Po ubiciu delikatnie wmieszać do masy serowej.
Wyjąć z lodówki tortownicę ze spodem. Na spód wyłożyć połowę masy serowej, następnie warstwę pierniczków, i resztę masy serowej.
Piec około 60 minut w temperaturze 180ºC. Można przykryć od góry folią aluminiową, wtedy sernik pozostanie biały. Studzić w wyłączonym piekarniku, by nie opadł.
Po wystudzeniu najlepiej włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem zetrzeć na górę kilka kostek czekolady (użyłam białej i mlecznej).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz