piątek, 21 grudnia 2012

Krokiety z kapustą

Co roku pojawiają się na naszej Wigilii. Ten sposób jest najprostszy i najszybszy jaki znam.

Składniki:

na ciasto nalesnikowe:
1 litr mleka
nieco ponad 3 szklanki mąki
2 jajka
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki oleju
sól, pieprz

na farsz:
1,5 kg kapusty kiszonej
4 cebule
olej
sól, pieprz

Ciasto: wszystkie składniki łączymy za pomocą miksera, odstawiamy na 15 minut, następnie na patelni smażymy naleśniki.
Farsz: kapustę gotujemy do miękkości i odcedzamy (jesli jest bardzo kwaśna mozemy przepłukac lub podczas gotowania wymienic wodę). Cebulę siekamy, smażymy na oleju w duzym garnku, nastepnie dodajemy kapustę i wszystko razem smazymy, doprawiając do smaku.
Zawijanie: Placek naleśnikowy kładziemy na blacie, nakładamy na niego łyżkę farszu, zawijamy do środka, tak by farsz przykryła jedna warstwa ciasta. Następnie do środka zwijamy boki, teraz możemy zwinąc ciasto w rulonik.


Zwinięty farsz w cieście panierujemy. Najpierw w rozmąconym jajku, potem w bułce tartej. Smazymy na dobrze rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.


3 komentarze:

  1. u mnie krokiecikach są jeszcze pieczareczki ;)
    mmmm już czekam do Wigilii by je zjeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Życzę zdrowych, spokojnych, szczęśliwych Świąt Bożego Narodzenia i moc serdeczności, Justyna :-).

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja dodaję jeszcze grzyby suszone :-) pysznie wyglądają :-) Zdrowych i Wesołych Świąt Bożego Narodzenia dla Ciebie i całej Twojej rodzinki :-)

    OdpowiedzUsuń