wtorek, 11 grudnia 2012

Roladki mięsne

Idę za ciosem. Ostatnio była kuchnia śląska. Bardzo nam zasmakowała, więc dzisiaj serwuję inne danie z tej kuchni. Też polecam. Pycha.

Składniki:

1/2 kg szynki bez kości
3 ogórki kiszone
6 plastrów gotowanej szynki
6 plastrów żółtego sera
2 łyżki mąki
olej
sól, pieprz

Mięso pokroic w plastry, rozbic na cienkie płaty, oprószyc solą. Na każdym płacie ułożyc szynkę ser i ogórek kiszony. Oprószyc pieprzem i zwinąc ścisłe rulony. Każdy obtoczyc w mące i smazyc na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na rumiano. Jak zajdzie potrzeba mięso należy wczesniej spiąc wykałaczką. Roladki przełożyc do naczynia żaroodpornego i zapiekac ok. 30 minut w piekarniku w temp. 160 stopni. Ja roladki podałam z kluskami śląskimi, ale pasują też do ziemniaków czy kaszy.


1 komentarz: