sobota, 24 listopada 2012

Żeberka w majeranku

Bardzo dobry, syty obiad. Niewiele z nim zachodu, a prezentuje się doskonale.



Składniki:

1 kg mięsistych żeberek
2 cebule
1 mała cukinia
3 pomidory
czerwona papryka
żółta papryka
1 główka czosnku
2 łyżeczki suszonego majeranku
zioła prowansalskie
2 łyżki oleju
sól
pieprz

Żeberka umyc, osuszyc, pociąc na porcje. Mięso natrzec solą oraz pieprzem. Posypac majerankiem i ziołami prowansalskimi. Cebulę obrac, pokroic na cwiartki. Cukinię umyc i pokroic w cienkie plasterki. Pomidory opłukac, pokroic na cząstki. Papryki oczyścic, umyc, pokroic w grubą kostkę. W brytfance rozgrzac olej. Wrzucic warzywa, szybko obsmażyc. Oprószyc solą i pieprzem. Na jarzynce ułożyc żeberka. Całą główkę czosnku pokroic w plasterki i obłożyc nim mięso. Piec ok. 50 minut. w remp. 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz