niedziela, 25 listopada 2012

Tort Nutellowy

Od kiedy zobaczyłam ten przepis u Kasi, od razu wiedziałam, że chcę upiec to ciasto. Mogę powiedzie jedno, z zupełnie czystym sumieniem - jest pyszne. Bałam się, że wyjdzie zbyt cieżkie, zbyt tłuste i zbyt słodkie. Nic z tych rzeczy. Wszystko jest w sam raz. Na pewno jeszcze kiedyś powtórzę wypiek. Przepis cytuję za autorką.

Składniki:

Ciasto:

7 jajek
500g Nutelli
125g masła
100g zmielonych orzechów laskowych
100 g mlecznej czekolady
2 łyżki likieru czkoladowego
szczypta soli

Polewa:

150 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietanki kremówki

Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. W drugiej misce ubijamy masło z Nutellą i alkoholem, dodajemy żółtka, orzechy i przestudzoną, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Kiedy wszystkie składniki są już dobrze wymieszane dodajemy łyżką pianę i delikatnie mieszamy. Przelewamy do tortownicy (20 – 23 cm ) i pieczemy w temperaturze 180 stopni 45 minut. Najlepiej jednak po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy ciasto nie jest mokre w środku. W rondelku gotujemy śmietankę z czekoladą i zdejmujemy z ognia kiedy czekolada całkiem się rozpuści i połączy ze śmietaną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz