poniedziałek, 5 listopada 2012

Wieprzowina słodko - kwaśna

Dzisiaj danie rodem z Chin. Wyszperałam je w książce Markizy Biruty "Orientalne smaki". Robiłam już kilka razy, to też z czystym sumieniem mogę polecic. Jest naprawdę pyszne. Ciasto po usmazeniu smakuje jak prażynki, a to przypomina mi smaki dzieciństwa :)

Składniki:

schab, 1/2 kg
jajko, 1 szt.
sól,
mąka ziemniaczana, 1/4 szkl. + 1 łyżeczka
mąka pszenna, 1/4 szkl.
rosół, 1 szkl.
olej, ok. 3 szkl.
czosnek, 2 ząbki
zielona papryka, 1 szt.
marchewka, 1 szt.
cukier, 3 łyżki
ocet winny, 3 łyżki
sos sojowy, 1 łyżka

1. Ciasto: mąkę ziemniaczaną rozprowadzic w 1/4 szkl. zimnego rosołu, powoli wsypac mąkę pszenną, wymieszac. Dodac roztrzepane jajko, szczyptę soli, wyrobic gładkie, lejące ciasto. Mięso pokroic w sporą kostkę (o boku ok. 2 cm), wrzucic do miski z ciastem i wymieszac tak by każdy kawałek był nim oblepiony. Mięsko usmażyc aż do zezłocenia na głebokim oleju. Następnie wyłożyc na ręcznik papierowy by nadmiar tłuszczu obciekł.
2. Sos: Paprykę pokroic w duze kwadraty, marchewkę w ukośne paski, a czosnek posiekac. Wszystkie składniki podsmażyc na łyżce oleju ok. 3 minuty. Po czym do nich wlac resztę rosołu, ocet winny, sos sojowy, dodac cukier. Gotowac chwilkę na małym ogniu po czym zagęścic łyżeczką mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w niewielkiej ilości zimnej wody. Zagotowac.
3. Usmazone mięso podawac z sosem oraz ryżem. Można je bezpośrednio polac sosem lub sos podac w osobnej miseczce i maczac w nim kostki mięsa.



2 komentarze: