Pierwszy raz zrobiłam sernik na biszkopcie i pierwszy raz ser nie piekłam lecz gotowałam. To alternatywa dla tych, którzy nie mają piekarnika, gdyż przecież spód biszkoptowy można ewentualnie kupic gotowy. Nam ciasto smakowało, także polecam :)
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki maki pszennej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera
35 dag cukru pudru
3 żółtka
15 dag masła
1/2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
wiórki kokosowe
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Przeznaczone na biszkopt żółtka utrzec z cukrem i ciągle mieszając, dodac mąkę z proszkiem do piecz., a na końcu pianę z białek. Wylac ciasto na blachę i upiec. Najlepiej dzień wcześniej.
Utrzec tłuszcz, cukier puder i zółtka przeznaczone na masę serową. Dodac zmielony (dwukrotnie) ser i nadal ucierac. Zagotowac masę na małym ogniu, nie przerywając mieszania. Kiedy zacznie wrzec, wlac mleko wymieszane z dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej i gotowac, aż masa zgęstnieje (powinna miec konsystencję gęstego budyniu) i ponownie zacznie wrzec. Gorącą masę wylac na biszkopt (można go wcześniej nasączyc wodą z cukrem i sokiem z cytryny). Wierzch sernika posypac wiórkami kokosowymi i udekorowac kratką z roztopionej w gorącej kąpieli czekoladą.
bardzo ciekawy przepis.. nigdy sernika nie gotowałam, na pewno spróbuję ;)
OdpowiedzUsuń