sobota, 3 listopada 2012

Barszcz biały <--> Zalewajka

Co tu dużo pisac. Uwielbiam! Mogę jeśc codziennie, ale tylko na zakwasie domowym. Zrobionym przeze mnie. Te sklepowe wywołują u mnie zgagę :/ Do tego koniecznie gotowane jajko i ulubiona kiełbaska.

Składniki na zakwas:

5 łyżeczk mąki pszennej
1 łyżeczka majeranku
3 ząbki czosnku
1 litr ciepłej wody
1 mała kromka chleba lub piętka

Wszystkie składniki wrzucic do słoja (czosnek rozkroic na pół) i zalac wodą, wymieszac. Odstawic w ciepłe miejsce na 4-5 dni.

Barszcz: Zagotowac około 2 litry wody, wrzucic do niej kiełbasę, może też byc przesmażony boczek z cebulką. Następnie wlac 1/2 litra zakwasu. Zabielic 2 łyżkami śmietany. Doprawic według uznania pieprzem, solą, majerankiem. Podawac z ugotowanym jajkiem, posypac koprem.


1 komentarz:

  1. Najlepszy sposób na poprawę humoru to zjedzenie ulubionego dania :) A ta zupka dodatkowo dobra na rozgrzewkę, bo dzięki dodatkom jest treściwa i aromatyczna:)

    OdpowiedzUsuń