sobota, 17 listopada 2012

Sernik bananowy

Absolutnie mega bananowy! Nie za słodki, dosyc mokry, a zarazem delikatny i kremowy. Warto spróbowac. Przepis znalazłam tutaj.

Składniki:

80 dag białego sera ( dobrze zmielonego)
6 dużych bananów
180 g herbatników (digestive)
100 g masła
4 duże jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka soku z cytryny
1 puszka masy krówkowej

Herbatniki rozkruszyć, wymieszać z miękkim masłem do uzyskania faktury mokrego piasku. Wysypać na dnie formy i równomiernie rozprowadzić, dociskając. Odstawić do lodówki. Banany rozmiksowac na papkę, zmiksowac z serem na jednolitą masę. Dalej miksując dodawac jajka, cukier i cukier waniliowy oraz sok z cytryny. Masę wylac na ciasteczkowy spód, piec w temp. 180 stopni przez 1,5 godz. Wierzch sernika ma byc złoto-brązowy. Po zimnym serniku rozprowadzic masę krówkową. Wstawic do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz