piątek, 16 listopada 2012

Ryba z imbirem

Dzisiaj proponuję rybę. Przepis znalazłam w książce "Orientalne przysmaki" w rozdziale: Chiny. Do tej pory nawet nie wiedziałam, że ryba tak dobrze smakuje z imbirem. Polecam!

Składniki:

1/2 kg filetów z ryby morskiej
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 białko
1 łyżka białego wina
2 płaskie łyżeczki soli
4 łyżki oleju
1 łyżeczka swieżego posiekanego imbiru
2 cebule dymki z posiekanym szczypiorkiem

Filety pokrajac w kwadraty lub paski.Mąkę ziemniaczaną wymieszac z solą, obtoczyc w niej rybę, dodac roztrzepane białko i wino, wszystko razem wymieszac. Ryba powinna byc równomiernie pokryta w "cieście". Cebulę pokrajac w talarki, a szczypiorem w 3-centymentowe kawałki. Na głębokiej patelni dobrze rozgrzac olej, włożyc cebulę, szczypiorek i imbir. Podsmażac 4 sekundy. Nastepnie dodac rybę i cały czas mieszając, smazyc 2 minuty. Ryba ma byc zwarta i biała.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz