piątek, 9 listopada 2012

Ryba duszona w cebuli

W piątek zazwyczaj jest ryba...

Składniki:

filety z ryby, 1/2 kg
mąka, 2 łyżki
cebula, 3 szt.
białe wytrawne wino, 1/2 szkl.
czosnek, 3 ząbki
szczypiorek,
seler naciowy,
estragon, sól, pieprz,


Filety oprószyc w mące, zrumienic na patelni. Cebulę drobno posiekac. Połowę cebuli ułożyc na dnie naczynia żaroodpornego, na nią dac rybę i przykryc resztą cebuli. Wszystko oprószyc delikatnie solą i pieprzem oraz polac winem. Na wierzch dorzucic pokrojonego selera, wszystko posypac estragonem. Dusic w piekarniku pod przykryciem 15 minut w niskiej temperaturze. Pod koniec duszenia dorzucic pokrojony drobno czosnek. Na koniec rybkę posypac szczypiorkiem. Podawac z ryżem lub ziemniakami oraz ulubioną surówką.


3 komentarze:

  1. Jak patrzę, to juz dochodzą do mnie te wszystkie aromaty, wow :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o, fajny przepis na rybkę.
    Lubię ryby w niecodziennym wydaniu - innym niż panierka ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. U Ciebie jak zwykle wszystko smaczne, od razu człowiek robi się głodny :-)

    OdpowiedzUsuń