Składniki:
mąka, 2 łyżki
cebula, 3 szt.
białe wytrawne wino, 1/2 szkl.
czosnek, 3 ząbki
szczypiorek,
seler naciowy,
estragon, sól, pieprz,
Filety oprószyc w mące, zrumienic na patelni. Cebulę drobno posiekac. Połowę cebuli ułożyc na dnie naczynia żaroodpornego, na nią dac rybę i przykryc resztą cebuli. Wszystko oprószyc delikatnie solą i pieprzem oraz polac winem. Na wierzch dorzucic pokrojonego selera, wszystko posypac estragonem. Dusic w piekarniku pod przykryciem 15 minut w niskiej temperaturze. Pod koniec duszenia dorzucic pokrojony drobno czosnek. Na koniec rybkę posypac szczypiorkiem. Podawac z ryżem lub ziemniakami oraz ulubioną surówką.
Jak patrzę, to juz dochodzą do mnie te wszystkie aromaty, wow :)
OdpowiedzUsuńo, fajny przepis na rybkę.
OdpowiedzUsuńLubię ryby w niecodziennym wydaniu - innym niż panierka ;)
U Ciebie jak zwykle wszystko smaczne, od razu człowiek robi się głodny :-)
OdpowiedzUsuń