czwartek, 8 listopada 2012

Kapusta włoska faszerowana

Kapusta smakuje coś jak a'la gołąbki. Łatwa w przygotowaniu, wygląda ślicznie i pasuje do zmieniaczków, ryżu, kaszy. Polecam :)

Składniki:

1 główka kapusty włoskiej (użyłam małej)
1/2 kg mięsa mielonego
3 ząbki czosnku
1 spora marchew
1 korzeń pietruszki
3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 cebula
3 łyżki śmietany
2 łyżki mąki
liśc laurowy i ziele angielskie (po kilka)
sól, pieprz, sos sojowy do smaku
natka pietruszki

Mięso mielone przygotowac tak jak kotlety. Mieszam z jajkiem, namoczoną w mleku czerstwą bułka i przyprawami. Kapuste przekroić na 4 części (razem z głąbem),jeśli główka kapusty jest dośc luźna ,nie trzeba odparzać. Miedzy liscie kapusty wkładac mięso ,ćwiartki kapusty juz nafaszerowane obwiązać białą nicią i obsmazyc na gorącym oleju na złoty kolor. Do garnka wkroic na półplasterki marchew. pietruszkę, wrzucic czosnek, cebulę i przyprawy, przełozyc obsmazoną kapustę. Podlac wodą, przykryc i dusic do miękkości.  Następnie kapustę delikarnie wyjąc na półmisek, ściągnąc nitkę, z wywaru sporządzic sos (dodac koncentrat pomidorowy, łyżeczkę sosu sojowego, śmietanę wymieszaną z mąką), doprawic. Kapustę można z powrotem przełożyc do sosu i jeszcze chwilkę razem poddusic lub sosem polac ją na półmisku. Obficie posypac zieloną natką.


2 komentarze:

  1. Kochana jak to jest łatwe to chciałabym zobaczyć co jest dla ciebie trudne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podzielam zachwyt nad zręcznością autorki...
      Zdecydowałem zrobić kapustę z niepaloną kaszą gryczaną, twariogiem z dodatkiem podpuszczkowego sera wędzonego, zieleniną i czosnkiem w zalewie pomidoropwej. Ciekawe, czy mi wyjdzie...
      Pozdrowienia jpet

      Usuń