Składniki:
1 główka kapusty włoskiej (użyłam małej)
1/2 kg mięsa mielonego
3 ząbki czosnku
1 spora marchew
1 korzeń pietruszki
3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 cebula
3 łyżki śmietany
2 łyżki mąki
liśc laurowy i ziele angielskie (po kilka)
sól, pieprz, sos sojowy do smaku
natka pietruszki
Mięso mielone przygotowac tak jak kotlety. Mieszam z jajkiem, namoczoną w mleku czerstwą bułka i przyprawami. Kapuste przekroić na 4 części (razem z głąbem),jeśli główka kapusty jest dośc luźna ,nie trzeba odparzać. Miedzy liscie kapusty wkładac mięso ,ćwiartki kapusty juz nafaszerowane obwiązać białą nicią i obsmazyc na gorącym oleju na złoty kolor. Do garnka wkroic na półplasterki marchew. pietruszkę, wrzucic czosnek, cebulę i przyprawy, przełozyc obsmazoną kapustę. Podlac wodą, przykryc i dusic do miękkości. Następnie kapustę delikarnie wyjąc na półmisek, ściągnąc nitkę, z wywaru sporządzic sos (dodac koncentrat pomidorowy, łyżeczkę sosu sojowego, śmietanę wymieszaną z mąką), doprawic. Kapustę można z powrotem przełożyc do sosu i jeszcze chwilkę razem poddusic lub sosem polac ją na półmisku. Obficie posypac zieloną natką.
Kochana jak to jest łatwe to chciałabym zobaczyć co jest dla ciebie trudne:)
OdpowiedzUsuńPodzielam zachwyt nad zręcznością autorki...
UsuńZdecydowałem zrobić kapustę z niepaloną kaszą gryczaną, twariogiem z dodatkiem podpuszczkowego sera wędzonego, zieleniną i czosnkiem w zalewie pomidoropwej. Ciekawe, czy mi wyjdzie...
Pozdrowienia jpet