poniedziałek, 19 listopada 2012

Krokiety z pieczarek

Ostatnio wszystko u mnie jest pieczarkowe :)  Już jakiś czas temu znalazłam ten przepis u Edysi. Długo przymierzałam się do wykonania tych krokietów, aż wreszcie się udało. Po konsumpcji mogę powiedziec jedno - są pyszne. Zdecydowanie polecam.

Składniki:

60 dag pieczarek
15 dag szynki
5 dag żółtego sera
5 dag masła
4 dag bułki tartej
2 żółtka
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
szczypta soli

panierka:
1 jajko
bułka tarta

Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, usmażyć na łyżce oleju, wystudzić. Zimne pieczarki wymieszać ze zmieloną szynką, startym na drobnych oczkach serem, żółtkami i tartą bułką. Doprawić do smaku pieprzem ziołowym i solą, wymieszać.
Z masy uformować wałeczki i panierować w rozmąconym jajku i bułce tartej. Usmażyc na złoty kolor.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz