wtorek, 20 listopada 2012

Ciasto imbirowe z gruszkami

Pierwszy raz piekłam ciasto z imirem. Nawet nie wiedziałam, że może tak dobrze smakowac. A gruszki nieźle wkomponowały się w ten smak. Przepis znalazłam tutaj. Polecam.

Składniki:

170 g mąki
180 g masła
170 g drobnego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
2 łyżki sproszkowanego imbiru
3 gruszki
20 g masła do położenia na wierzch ciasta
1 czubata łyżka brązowego cukru

Miękkie masło utrzec z cukrem. Dodac przesianą mąkę z proszkiem oraz jajka i imbir, wszystko dobrze zmiksowac. Formę o średnicy 22 cm natrzec tłuszczem i wysypac tartą bułką, wyłożyc ciasto i równomiernie rozsmarowac. Gruszki obierac, usunąc pestki i pokroic na szesnastki. Kawałki gruszek lekko wciśnąc w ciasto, następnie rozłożyc wiórki masła i posypac wszystko równomiernie brązowym cukrem. Nagrzac piekarnik do 200 stopni i piec ciasto do momentu, aż włożony w nie patyczek będzie suchy. U mnie jakieś 50 minut.

1 komentarz:

  1. gruszka z imbirem to dobre połączenie..ten wypiek musiał być super;)

    OdpowiedzUsuń