środa, 14 listopada 2012

Kotlety z kapusty

Coś innego do mięsa, coś pysznego. Od jakiegoś czasu znudziły nam się zwykłe ziemniaki z surówką, poszukuję jakiejś alternatywy. Te kotlety spokojnie można podac z mięsem, ale też (jesli ktoś mięsa nie jada) do ziemniaków.

Składniki:

główka kapusty (ok. 1 kg)
2 cebule
10 dag żółtego sera
2 jajka
1 kajzerka
1 szklanka bulionu (najlepiej warzywny)
1/2 szklanki mleka
3 ząbki czosnku
bułka tarta
olej
tymianek
sól, pieprz

Kapustę oczyścic, pokroic w kostkę, zalac bulionem, zagotowac i dusic po przykryciemok. 30 minut. Osączyc, odcisnąc z płynu, drobno posiekac lub zemlec w maszynce. Cebulę i czosnek posiekac, zeszklic nałyżce oleju. Kajzerkę namoczyc w mleku, odcisnąc. Do kapusty dodac cebulę z czosnkiem, kajzerkę oraz żółty ser (starty). Wbic jajka. Doprawic do smaku przyprawami. Masę wymieszac i uformowac nieduże kotlety. Obtoczyc je w bułce tartej i usmażyc z obu stron na oleju.


2 komentarze:

  1. Mam w domu kapustę, brak pomysłu co by z nią zrobić. Tradycyjna kapusta do obiadu mi się znudziła. Pomysł rewelacja, dziękuje za inspirację

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł ;)) i ładnie się prezentuje taka kapustka;))

    OdpowiedzUsuń