Składniki:
Kluski:
1 szklanka kaszy manny
2 jajka
40 g masła
2 łyżki posiekanej natki
Gulasz:
600 g mięsa gulaszowego (u mnie szynka b/k)
2 łyżki mąki
3 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
1 papryka
1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
pieprz, sól, wegeta
Kluski: Kaszę mannę namoczyc w 4 łyżkach wody i jajkach, utrzec z masłem i pozostawic na 15 minut. Następnie dodac natkę pietruszki, wymieszac. Formowac małe kuleczki i gotowac w osolonym wrzątku ok. 5 minut.
Gulasz: Mięso oczyścic pokroic w kostkę, oprószyc mąką i podsmażyc na rumiano na oliwie. Podlac 2 szklankami wody, dodac wegetę i dusic 40 minut. Cebulę i paprykę pokroic w paski, dodac do mięsa wraz z koncentratem pomidorowym. Dusic nastepne 15 minut. Doprawic pieprzem, solą i ewentualnie słodką sproszkowaną papryką. Podawac z kluseczkami.
W Krakowie takie smakołyki a Twój biedny brat je drugi dzien zupe pomidorową :)
OdpowiedzUsuńJak się nie raczy odwiedzic siostry, to trzeba się obejśc smakiem :D
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie to wygląda, fajny pomysł na kluseczki :-)
OdpowiedzUsuń