piątek, 2 listopada 2012

Pieczeń rzymska z pieczarkami

Pieczeń można podawac na zimno do pieczywa, na gorąco do ziemniaków. Na zdjęciu pieczeń jest gorąca i te poszczególne warstwy między pieczarkami jeszcze się rozchodzą. Po wystygnieciu i schłodzeniu w lodówce pieczeń robi się zwarta i idealnie kroi na chleb. Przepis pochodzi z książeczki "Wielkanocne menu" wydanej przez Winiary, ale czyż tylko na święta można raczyc się takim daniem?

Składniki:

mięso mielone, 1 kg
pieczarki, 35 dag
masło, 2 łyżki
szynka konserwowa, 20 dag
Pomysł na kotlety mielone Winiary, 2 szt.
natka,
słodka papryka, sól, pieprz,

1. Pomysł na kotlety przygotowac według przepisu na opakowaniu i połączyc z mięsem. Dodac równiez pokrojoną w paski szynkę oraz posiekaną natkę. Doprawic pieprzem i solą.
2. Pieczarki pokroic na plastry, usmażyc na maśle, doprawic solą i pieprzem. Do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy przełożyc częsc masy mięsnej, wyrównac, następnie pieczarki i przykryc pozostałą masą mięsną, wierzch posypac sproszkowaną słodką papryką.. Piec w temp. 200 stopni ok. godzinę.



1 komentarz: