niedziela, 7 października 2012

Szarlotka ekspresowa

Naprawdę ekspresowa, przy tym niedroga i pyszna. Uznaliśmy, że najbardziej smakuje nam z mlekiem.

Składniki:

2 łyżki majonezu dekoracyjnego (musi byc łagodny)
1 cukier waniliowy
500 g maki pszennej
200 g masła
200 g cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
500 g jabłek
2 łyżki wiórków kokosowych

Wszystkie składniki (oprócz jabłek i wiórków) połączyc. Najpierw posiekałam nożem, potem zagniotłam. Jabłka obrac i zetrzec na tarce o grubych oczkach. Blachę wyłożyc papierem do pieczenia i pokruszyc na nią 3/4 ciasta. Lekko przycisnąc ciasto (wyrównac) palcami. Następnie wyłożyc jabłka i na nie pokruszyc resztę ciasta. Posypac wiórkami. Wstawic do nagrzanego piekarnika (180 stopni), piec ok. 50 minut.

2 komentarze:

  1. szarlotka to ciasto numer 1 dla mnie :) ! a taka ekspresowa podoba mi się podwójnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. majonez w szarlotce? to dla mnie nowość, ale szarlotka wygląda obłędnie ;)

    OdpowiedzUsuń