piątek, 19 października 2012

Ryba po nelsońsku

Kolejna propozycja na rybę. Nie mam pojecia dlaczego taka nazwa i skąd pochodzi przepis, gdyż mam go od wielu lat w starym zeszycie. Potrawa jest smaczna i sycąca. Taka jesienna :)


Składniki:

1/2 kg filetów z morskiej ryby
50 g suszonych grzybów
4 duże ugotowane w mundurkach ziemniaki
2 cebule
250 g gęstej śmietany
1 łyżeczka mąki
1 jajko
4 łyżki startego żółtego sera
bułka tarta
sól, pieprz
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego

Grzyby namoczyc, ugotowac, pokroic w paski. Rybę gotowac we wrzątku z przyprawami i solą. Ziemniaki obrac, pokroic w plastry, cebulę w krążki. Na patelni zeszklic cebulę, dodac do niej grzyby, posypac sporą ilością pieprzu. Ogniotrwały półmisek wysmarowac tłuszczem, wysypac bułką tartą, ułożyc ziemniaki, nastepnie rozłożyc cebulę z grzybami i ugotowaną rybę podzieloną na kawałki. Zalac śmietaną, doprawioną solą i pieprzem, zmieszaną z jajkiem oraz szklaną wywaru spod grzybów i mąką. Posypac serem, zapiekac ok. 15 minut (220 stopni).


2 komentarze: