niedziela, 14 października 2012

Placek Cappuccino

Absolutnie fantastyczne ciasto. Mój mąż zjadł prawie cała blache sam. No cóż. Lubimy masiaste ciasta, a to nie jest ani za mdłe, ani zbyt słodkie. Naprawdę pyszne i uzależniające. Przepis znalazłam tutaj. Cytuję za autorką.



Składniki:

CIASTO:
5 jaj
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki maki tortowej
2 łyżki kawy cappuccino (użyłam orzechowego)
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników pieczemy biszkopt. Białka ubijamy z cukrem,dodajemy żółtka, oraz wymieszane mąki z proszkiem i kawą. Pieczemy w 180st C, ok 20-25 minut.

MASA BUDYNIOWA:
1/2 l mleka
1/2 szklanki cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cappuccino

Odlewamy 3/4 szklanki mleka do miseczki, w której rozrabiamy makę i kawę.Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, gdy zacznie się gotować wlewamy zawartość miseczki ,ciągle mieszając.budyń zdejmujemy z ognia.

DODATKOWO:
1/2 l śmietany kremówki + śmietan fix
1 kostka margaryny
kawa cappuccino do posypania ciasta

Zimny budyń ucieramy z margaryną,po czym wykładamy na wystudzony biszkopt.Na masę kładziemy ubitą kremówkę, którą posypujemy przez sitko kawą cappuccino.
Ciasto wkładamy do lodówki na 3-4 godzinki.



2 komentarze: