poniedziałek, 15 października 2012

Ryż z warzywami i kurczakiem

Kolejny smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Jako, że używam do gotowania wywaru tylko udek, to mięsa potem mam sporo.

Składniki:

2 woreczki ryżu
1 opakowanie mrożonej mieszanki warzyw (na patelnię)
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz
mięso obrane z 2 - 3 udek
pół strąka czerwonej papryki
garśc kukurydzy

Ryż ugotowac w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzac niewielką ilośc tłuszczu, wrzycic nań mrożone warzywa, dodac pokrojoną paprykę, kukurydzę oraz sos sojowy, podsmażyc, a następnie przykryc pokrywą i poddusic do miękkości. Mięso oprószyc ulubioną przyprawą do kurczaka, wrzucic na oddzielną patelkę i podsmażyc na rumiano. Wszystkie składniki, tj. ryż, warzywa i kurczaka połączyc, doprawic do smaku, wymieszac. 


1 komentarz: