Na początku podchodziłam bardzo sceptycznie do tego przepisu. Jakoś nie wydawało mi się by cytrynowy smak kapusty działał na me zmysły pozytywnie. Jednak do odwaznych świat należy... Skusiłam się, zrobiłam i byłam zaskoczona. Z pieczonymi ziemniaczkami i gotowaną marchewką smakowało wybornie. Dla wegetarian (i nie tylko) w sam raz.
Składniki:
kapusta włoska, mała główka
cytryna, 1/2 szt.
masło, 4 łyżki
bulion, 200 ml
śmietana kremówka, mały kubeczek
mąka, 2 łyżki
sól, biały pieprz,
cytryna, 1/2 szt.
masło, 4 łyżki
bulion, 200 ml
śmietana kremówka, mały kubeczek
mąka, 2 łyżki
sól, biały pieprz,
Kapustę oczyścic, pokroic w wąskie cząstki. Na patelni rozgrzac masło, podsmazyc na nim kapustę, następnie przykryc pokrywką i udusic. Kapustę wyjąc z patelni, do masła wlac bulion (najlepiej warzywny, ale drobiowy też może byc), sok z cytryny i śmietanę. Zagotowac. Na koniec zagęścic mąką (rozprowadzic ją w niewielkiej ilości zimnej wody i wlac do sosu). Sos ma miec konsystencję gęstej śmietany. Doprawic solą i białym pieprzem. Polac kapustę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz