wtorek, 9 października 2012

Pikantne żeberka

Mięso jest soczyste, mięciutkie i pikantne. Idealne do ziemniaków i jakiejkolwiek surówki. Nie wymaga dużego nakładu pracy, a jest tak pyszne, że znika w oka mgnieniu.


Składniki:

1 kg mięsistych żeberek
2 łyzki pikantnego ketchupu
sól, pieprz
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka ulubionej przyprawy do mięsa
2 cebule
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
4 łyżki oleju
2 ząbki czosnku

Do oleju dodac ketchup, paprykę, przyprawę do mięsa, wcisnąc czosnek, sól oraz pieprz. Wszystko dokładnie wymieszac i natrzec kawałki mięsa. Mięso przełożyc do miski, obłożyc pokrojoną na ćwiartki cebulą i wstawic do lodówki (najlepiej na całą noc). Następnie wyłożyc do naczynia żaroodpornego (razem z cebulą), dorzucic liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego i piec ok. 1 godz. do miękkości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz