środa, 10 października 2012

Bułeczki drożdżowe z konfiturą wiśniową

Pyszne i niezwykle proste do przygotowania bułeczki. Najlepsze jeszcze ciepłe z kubkiem mleka.

Składniki:

mąka pszenna, 2 szkl.
mleko, 1/2 szkl.
cukier, 2 łyżki
margaryna, 9 dag
olej, 1 łyżka
jajko i zółtko,
konfitura wiśniowa, 1 słoik
aromat waniliowy,
drożdże, 4 dag


 

1. Drożdże rozpuscic w letnim mleku, połączyc z pozostałymi składnikami ciasta. Wyrabiac do momentu, aż ciasto zacznie odchodzic od dłoni. Przykryc ściereczką, pozostawic do wyrośnięcia.

2. Z wyrośniętego ciasta uformowac jednakowej wielkości kwadraty o półcentymetrowej grubości (ja miejscami zrobiłam za cienkie i tam konfitura delikatnie zaczęła wypływac). Na środek każdego placka położyc łyżkę konfitury, zwinąc i uformowac bułeczkę. Bułeczki pozostawic do wyrośnięcia, następnie piec w temp. 180-200 stopni ok. 30 minut. Z podanych składników powinno wyjśc 10 bułeczek.

2 komentarze: