poniedziałek, 29 października 2012

Naleśniki ze szpinakiem, fetą i pomidorami

Coś dla miłośników szpinaku i fety. Nalesniczki są delikatne i pyszne pod warunkiem, że lubi się te dwa składniki.

Składniki:

szpinak mrożony, 1 kg
pomidory, 2-3 szt.
ser feta, 1 op.
czosnek, 2 ząbki
oregano,
śmietana, 5 łyżek
masło, 2 łyżki
mąka, 2 łyżki
mleko, 1i 1/2 szkl.
sól, pieprz,
nalesniki wg własnego przepisu

1. Szpinak zalac osolonym wrzątkiem i gotowac ok. 3 min. Odcedzic. Doprawic solą, pieprzem i roztartym czosnkiem. Pomidory umyc, sparzyc, obrac ze skóry, pokroic w kawałki.

2. W rondelku rozpuścic masło, dodac dwie łyżki mąki, następnie mleko. Energicznie mieszac by nie powstały grudki. Kiedy sos zgęstnieje dodac śmietanę, pokrojoną w kostkę fetę, doprawic solą, pieprzem i oregano. Połowę sosu beszamelowego wymieszac ze szpinakiem.

3. Nalesniki nadziewac szpinakiem (składac w trójkąty). Ułożyc w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym, przekładając kawałkami pomidorów. Polac resztą sosu. Zapiekac ok. 15 minut w piekarniku w temp. 180 stopni.


2 komentarze: