sobota, 27 października 2012

Kluchy z mięsem

Bardzo proste w wykonaniu i pyszne. Smak klusek pasuje do wielu innych potraw. Można podawac z barszczem czerwonym, w rosole, z sosem ( u mnie gotowy sos pieczeniowy). Polecam :)

Składniki:

 Ciasto:

500 g mąki pszennej
1 jajko
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka soli

Farsz:

200 g mięsa mielonego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
2 łyżki posiekanej natki
pieprz, sól

Ciasto: Z mąki, jajka, soli i wody zagnieśc ciasto. Przekroic na pół, rozwałkowac, posmarowac cienko połową mięsnego farszu. Zwinąc w rulon, pokroic na ok. 2 cm kawałki. Czynnośc powtórzyc z drugą połową ciasta i farszu. Kluchy gotowac w osolonym wrzątku ok. 10 minut. Delikatnie przemieszac parę razy bo lubią się przyklejac do dna.


4 komentarze:

  1. Wygladają na smaczne danie,może nie takie łatwe w przygotowaniu, ale chyba warto sie potrudzić,pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te kluchy wyglądaja niesamowicie pysznie, jeszcze takich nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. czy można użyć mięsa gotowanego, mam wrażenie że farsz wypłynie ale wyglada smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  4. Oczywiście, że można, choc surowy jest "kleisty" i świetnie rozsmarowuje się po cieście.

    OdpowiedzUsuń