piątek, 12 października 2012

Kulki rybno - ziemniaczane

Pyszne i proste do zrobienia, a przede wszystkim w połączeniu z surówką bardzo sycące. Polecam na piątkowy obiad i nie tylko. Przepis wyszperałam w książce "Orientalne przysmaki" Biruta Markuza (rozdział Hawaje).

Składniki:

filety z ryby, 3/4 kg
średnia cebula, 1 szt.
ziemniaki, 5-6 szt.
śmietanka, 1/3 szkl.
jajko, 1 szt.
mąka, 3 łyżki
sól, 1/2 łyżeczki
olej do głębokiego smażenia


Filet (u mnie dorsz) zalac szklanką wody, dodac pokrojoną w cwiartki cebulę, pieprz i sól, ugotowac do miękkości. Rybę wyjąc z wywaru i rozgnieśc widelcem. Ziemniaki obrac, ugotowac i przecisnąc przez praskę. Do puree dodac śmietankę, jajko, rybę i wyrobic masę. Formowac kulki i obtaczac w mące. Usmażyc na rumiano na głębokim oleju. Odsączyc z tłuszczu. Podawac na gorąco z surówkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz