wtorek, 23 października 2012

Gniazdka z mortadeli

Są takie dni, kiedy nie mam czasu na przygotowanie obiadu. No ale zjeśc coś trzeba, wtedy kombinuję i szybciutko wrzucam na patelnię co popadnie. Tym razem dzień wcześniej wyszukałam przepis na jajka sadzone, ale nieco inaczej.

Składniki:

mortadela, 3 plastry
jajka, 3 szt.
szczypiorek,
olej,
sól, pieprz,

Plastry mortadeli smażymy do momentu kiedy podniosą się ich brzegi. Częściej na plastrach "rośnie" pagórek, wtedy sobie je odwracamy. Do powstałych "koszyczków/gniazdek" wbijamy jajka. Aby gniazdko z jajkiem wyszło perfekt, proponuję użyc metalową obręcz (mniejsze prawdopodobieństwo, że jajko wypłynie). Patelnie przykryc pokrywką i zapiekac do momentu ścięcia się białka. Posolic, popieprzyc, posypac szczypiorkiem. Podawac z ziemniaczkami i ulubioną surówką na obiad bądź ze świeżym pieczywem na śniadanie ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz