środa, 24 października 2012

Chilli con carne

Bardzo rozgrzewająca potrawa. Chilli con carne pewnie każdy zna, każdy zapewne ma na nie również swój przepis. Ja od lat robię to w ten sam sposób.

Składniki:

1/2 kg mięsa mielonego
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka pomidorów bez skórki
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 mała papryczka chilli
1 duża cebula
1 łyżka przyprawy Cilli con carne
sól, pieprz

W garnku rozgrzac niewielką ilośc oleju, zeszklic na nim pokrojoną w kostkę cebulę, nastepnie dorzucic mięso i wszystko porządnie usmażyc, aż mięso się rozpadnie. Pod koniec smazenia rozbijam jeszcze mieso tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodac pomidory, drobno pokrojoną papryczkę, poddusic i zalac 2 szklankami wody. Pogotowac ok. 15 minut. Na koniec doprawic, wsypac kukurydzę oraz fasolę, 2 łyżeczki koncentratu, pogotowac jeszcze ok. 5 min. Ja to danie serwuję ze świeżym pieczywem.


2 komentarze: