niedziela, 16 września 2012

Ucierane ze śliwkami

Jak sezon śliwkowy, to tylko ciasta ze śliwkami. Prezentowane dzisiaj jest jednym z moich ulubionych. Pulchne, mięciutkie, w sam raz do kawy czy herbaty. Przy tym proste i szybkie w przygotowaniu. Same zalety.



Składniki:

5 jajek
1/2 kg mąki
1 szkl. cukru
15 łyżek oleju
15 łyżek wody
1 cukier waniliowy
1 kg śliwek umytych i wypestkowanych

5 żółtek utrzec z cukrem, dodac olej i wodę, mąkę, proszek, cukier waniliowy, na koniec ubitą pianę z białek. Wlac do (wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą) formy trochę ciasta, ułożyc warstwę śliwek i wlac na nie resztę ciasta, na wierzchu ułożyc resztę śliwek. Upiec na rumiano (ok. 50 minut) i posypac cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz