poniedziałek, 17 września 2012

Placuszki racuszki z groszkiem

Te placuszki mają same zalety. Nie dośc, że są bardzo dobre, to jeszcze szybko się je robi. Idealnie pasują na obiad lub kolację. Polecam!

Składniki:

mąka, 1,5 szkl.
jogurt naturalny, 1 szkl.
jajka, 3 szt.
szynka, ok. 20 dag
groszek zielony, 1 szkl.
kukurydza, 3/4 szkl.
ser żółty, mały kawałek
sól, pieprz,
olej do smażenia,
koperek, pęczek


 

1. Żółtka oddzielic od białek, dodac do nich sól, pieprz i ucierac z mąką, dodając co chwilę po łyżce jogurtu. Białka ubic na sztywną pianę, bardzo delikatnie wymieszac z ciastem. Do masy dodac groszek , kukurydzę, posiekany koper i pokrojoną w kostkę szynkę, wymieszac. Placuszki smazyc na oleju na średnim ogniu.
2. Ja zawsze te placuszki odsączam na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe nalezy posypac startym żółtym serem (choc niekoniecznie :) Z proporcji podanych powyżej wychodzi mi zazwyczaj ok. 12 placuszków.




3 komentarze:

  1. Placuszki wyglądają zjawiskowo, z groszkiem nie jadłam, ale z kukurydzą już tak, uważam, że są bardzo smaczne, chętnie teraz sięgnę po groszek, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajnie wyglądają z tym groszkiem :-)

    OdpowiedzUsuń