niedziela, 23 września 2012

Śliwki w biszkopcie

W ręce wpradł mi bardzo prosty przepis (bo takie lubię najbardziej) na śliwki w biszkopcie. Niewiele ponad pół godzinki i można cieszyc się taką słodkością.


Składniki:

1/2 kg śliwek
1/2 szkl. mleka
3 jajka
3/4 szkl. mąki
1/2 łyżeczki proszku do piecz.
1/3 szkl. cukru
szczypta cynamonu
skórka z otartej cytryny
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka masła
sól

Mleko zmiksowac z jajkami, mąką, proszkiem, cukrem oraz szczyptą soli. Dodac skórkę i sok z cytryny. Zaroodporne naczynie posmarowac masłem. Na dnie ułożyc polówki śliwek. Posypac je cynamonem i zalac ciastem Piec 30 minut w temp. 200 stopni. Podawac na ciepło.


3 komentarze: