Przepis bardzo prosty, nie wymaga dużego nakładu pracy, a efekt bardzo smaczny. Znalazłam go w książeczce "Lubię gotowac - kolacje na ciepło", u nas krokiety były na obiad. Warto wypróbowac. Zachęcam :)
Składniki:
kaszka kukurydziana, 1/2 szkl.
cebula, 1 szt.
jajko, 1 szt.
ostra musztarda np. rosyjska, 1 łyżeczka
sól ,pieprz,
bułka tarta,
olej, do smażenia
Szynkę drobniutko pokroic. Cebulę obrac i posiekac. Kaszkę ugotowac w 1 szklance osolonej wody (ok. 5 minut). Przestudzic ją i wymieszac z pokrojonymi składnikami. Do masy dodac jajko i musztardę, doprawic solą i pieprzem, wyrobic. Formowac krokiety, obtoczyc w kaszce kukurydzianej i pozostawic na około godzinkę żeby przeschły. Po tym czasie maczac w roztrzepanych jajkach, obtaczac w bułce tartej i smażyc na rumiano.
w takim razie czekam na jakiś fajny przepis! :) (z figami!)
OdpowiedzUsuńuwieeeelbiam krokiety! ale z szynki? no, no :) fajny pomysł!
wyglądają bardzo smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, nie robiłam jeszcze czegoś takiego, a bardzo apetycznie prezentuje się na tym talerzu :-)
OdpowiedzUsuńale ładne Ci wyszły!
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie