piątek, 21 września 2012

Ryba w pomidorach

W piątek tradycyjnie na obiad ryba. Dzisiaj w pomidorach. Smacznie i szybko.


Składniki:

600 g filetów z ryby morskiej
500 g pomidorów
3 łyżki oleju
4 ząbki czosnku
łyżeczka tymianku
sól , pieprz
łyżka zielonej natki
sok z cytryny
2 łyżki mąki pszennej

Ryby skroipic sokiem z cytryny, obtoczyc w mące, usmażyc na oleju. Pomidory sparzyc, obrac ze skóry. Pokroic w większą kostkę, włożyc do rondelka z rozgrzanym tłuszczem, rozgniecionymi ząbkami czosnku, tymiankiem. Dusic do częściowego rozgotowania pomidorów. Usmażone filety ułożyc na półmisku, zalac goroącym sosem, posypac natką. Świetnie smakują z ziemniakami lub ryżem.


2 komentarze: