czwartek, 20 września 2012

Pasztet ziemniaczany z pieczarkami

Bardzo dobry jako dodatek do mięsa i surówki. Stosunkowo szybko się go robi, dodatkową zaletą jest mały nakład kosztów :) Polecam.


Składniki:

1,5 kg ziemniaków
3 jajka
2 łyżki oleju
2 cebule
1 łyżka proszku do pieczenia
25 dag pieczarek
2 łyżki śmietany
sól, pieprz

1/3 ziemniaków zetrzec na tarce o małych oczkach, dobrze odcisnąc. Pozostałe ziemniaki ugotowac w posolonej wodzie, odcedzic, dokładnie odparowac, przecisnąc przez praskę. Do ugotowanych ziemniaków dodac lekko przesmazoną na tłuszczu cebulę z pieczarkami oraz starte ziemniaki. Dodac śmietanę i jajka, proszek do pieczenia, przyprawic. Dobrze wymieszac. Włożyc do formy wysmarowanej tłuszczem, piec ok. 6o minut w temp. 190 stopni.


3 komentarze: