środa, 26 września 2012

Rassolnik

Ta pyszna, zdrowa i aromatyczna zupa pochodzi z Rosji. Potrawy z tej części świata są zazwyczaj pożywne i wysokokaloryczne. Zupy przygotowuje się na rosole, z wywarem z jarzyn. Doprawiane kwasem chlebowym, z kapusty i żuru. Rassolnik też ma kwaskowaty posmak, dzieki ogórkom kiszonym, można go też zakwasic sokiem z cytryny. Błyskawiczny w wykonaniu, polecam.

Składniki:

ok. 1,5 litra rosołu
1 cebula
3 ziemniaki
korzeń pietruszki
kawałek selera
2 ogórki kiszone
80 g szpinaku
2 łyżki masła
4 łyżki kwaśnej śmietany
liśc laurowy
natka pietruszki, koperek

Rosół zagotowac, dodac do niego ziemniaki pokrojone w słupki oraz zeszkloną na masle cebulę. Gotowac ok. 15 minut po czym dodac pokrojone na zapałkę - seler i korzeń pietruszki. Gotowac do miękkości. Ogórki zetrzec na tarce o grubych oczkach, wrzucic razem z pokrojonym szpinakiem do zupy. Gotowac kolejne 10 minut. Zupę doprawic. Podawac z posiekaną zieleniną i kleksem śmietany.


3 komentarze: