Składniki:
4 spore ziemniaki
2 cebule
2 marchewki
2 garści fasolki szparagowej
spory pomidor
4 plastry fety
5 posiekanych ząbków czosnku
20 ml białego wytrawnego wina
sok z 1/2 cytryny
50 ml oliwy z oliwek
oregano
rozmaryn
pieprz , sól
Kilka godzin wcześniej musimy zamarynować mięso. Kroimy je w kostkę, dodajemy przyprawy, oliwę, wino, czosnek i sok z cytryny. Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki. Ziemniaki kroimy w kostkę, cebule w ósemki, a marchewkę w plastry. Mieszamy warzywa z marynowanym mięsem, dodajemy fasolkę. U mnie sakiewki były z folii aluminiowej, u Kasi są z pergaminu. Na każdy kwadrat nakładamy porcję mięsa z warzywami. Na wierzch kładziemy plaster pomidora i plaster fety - lub kroimy ją w kostkę. Pieczemy w piekarniku ustawionym na 180 stopni ok. 80 – 90 minut.
Bardzo fajny pomysł :-)
OdpowiedzUsuńto jedno z moich ulubionych dań jak jestem w Grecji!
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie