czwartek, 6 września 2012

Pulpety w sosie koperkowym

Pyszne, sycące, dla małego i dużego. Moja córeczka je uwielbia.

Składniki:

mięso mielone, 1/2 kg
jajko, 1 szt.
czerstwa kajzerka, 1 szt.
cebula, 1 szt.
sól, pieprz,
śmietana, 2 łyżki
mąka, 2 łyżki
koperek, 1 pęczek
mąka ziemniaczana, 1 łyżeczka
mleko, 1/2 szkl.

1. Cebulę drobno posiekac, zeszklic. Kajzerkę namoczyc w mleku. Mięso wymieszac (najlepiej wyrobic ręką) z jajkiem, kajzerką, cebulką i przyprawami. Następnie formowac niewielkie kule, obtoczyc w mące i usmażyc na rumiano.

2. W rondlu zagotowac około 2 szklanek wody (może byc tez bulion). W oddzielnym naczyniu wymieszac śmietanę z mąkami, dodac trochę gorącej wody z rondla i energicznie wymieszac. Całośc wlac do gotującej się w rondlu wody i dokładnie, szybko wymieszac, tak by nie powstały grudki. Dorzucic posiekany koper, a następnie pulpety, zagotowac. Przykryc pokrywką , wyłączyc gaz i poczekac by pulpety zmiękły.

3. Tak przygotowane pulpety podaję z ziemniakami, ryżem lub kaszą jęczmienną i surówkami sezonowymi.

2 komentarze:

  1. Mój syn uwielbia sos koperkowy, byłby tym daniem zachwycony :-) Musze mu koniecznie takie zrobić :-) ale po weekendzie, bo dziś wyjeżdżamy, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. trochę się głodna zrobiłam, uwielbiam takie właśnie pulpeciki:)

    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń