piątek, 7 września 2012

Dorsz duszony z boczkiem

Propozycja obiadowa. Wbrew pozorom nie wymaga dużego nakładu pracy. Rybka idealnie pasuje do ziemniaków (w każdej postaci - frytki, z wody, pieczonych itd.) oraz surówki z kiszonej kapusty.


Składniki:

80 dag mrożonych filetów z dorsza
30 dag chudego boczku
1 łyżka mąki
sok z cytryny
2 cebule
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
kilka ziaren gorczycy
sproszkowana słodka papryka
sól i pieprz
natka

Filety rozmrozic, skropic sokiem z cytryny i odstawic w chłodne miejsce na 30 minut. Boczek pokroic w cienkie, długie plastry. Cebulę pokroic w kostkę, podsmażyc na złoty kolor. Czosnek posiekac i rozetrzec z solą. Kawałki filetów natrzec czosnkiem, posypac pieprzem, papryką i odrobiną soli. Owinąc w plasterki boczku, owiązac nitką lub przebic drewnianą wykałaczką (z wykałaczką jest szybciej :) Obtoczyc w mące i usmażyc na rumiano. Następnie przełożyc do żaroodpornego naczynia, obłożyc cebulą i gorczycą, podlac 1/2 szkl. wrzątku i dusic ok. 30 minut w temp. 150 stopni.


1 komentarz: